Salud!#1 “La Champagne”

Last April, El Celler de Can Roca was named the best restaurant in the world. It is run by three brothers, the Roca brothers: Joan, the chef; Josep, the sommelier and Jordi, the baker. Josep participated in a local Tv program (En clau de vi) that talked about mostly Catalan wines and some Spanish. This program showed us the preparation and characteristics of each wine. I used to watched it every week and I love it.

El pasado mes de abril, el restaurante El Celler de Can Roca fue proclamado el mejor restaurante del mundo. Dirigido por tres hermanos, los hermanos Roca: Joan, el chef; Josep, el sommelier y Jordi, el repostero. Josep participó en un programa de la televisión local (En clau de vi) en el que se hablaba de vinos catalanes, en su mayoría, y algunos españoles; de su proceso de elaboración y de las particularidades de cada uno de ellos. Yo solía ver este programa todas las semanas y me encantaba.

roques

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One of the episodes of this program was devoted to the figure of the sommelier Josep Roca and he explained his 5  favorite types/regions of wine. I would like to share with you his comments in an attempt to sumarize his words.

Uno de los episodios estuvo dedicado a la figura del sommelier Josep Roca en el que éste habló de sus 5 tipos/regiones favoritas de vino. Me gustaría compartir con vosotros lo que dijo en un intento de resumir sus palabras.

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Josep Roca designed 5 buckets-cubes lined by wood from wine crates. In each bucket, he keeps wines from one of his 5 favorite regions. The first one he showed is dedicated to La Champagne.

Josep Roca diseñó cinco cubos revestidos de madera procedente de cajas de vino en los que guarda vinos de cada una de sus 5 regiones favoritas. El primero que mostró está dedicado a La Champagne.

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Josep Roca believes that we can taste, smell and listen to a wine. For him, champagne is effervescent and rhythmic. It evokes positivism and glamour; luxury and beauty; respect and tradition. One hardly would drink champagne beign sad.

Josep Roca cree que podemos saborear, oler y escuchar los vinos. Para él, el champán es efervescente y rítmico. Evoca positivismo y glamour; lujo y belleza; respecto y tradición. Difícilmente beberíamos champán estando tristes.

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Why don’t we have a glass of champagne while listening to this beautiful song and enjoy ourselves? 

¿Por qué no nos tomamos una copa de champán mientras escuchamos esta maravillosa canción y disfrutamos un poco?

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Cheers!! ¡Salud!

M/

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