Delicious green Monday: Rosolli

crumble

Rosolli is a traditional  vegetable Finnish salad often served around Christmas. This is my version adapted from one of my favorites tv programs: Karakia. In this show, foreign people living in Catalonia talk about their adaptation process while cooking dishes from their countreis.

Rosolli es una ensalada de verduras típica de Finlandia tradicionalmente servida en la comida de Navidad. Esta es la versión que yo he adaptado de uno de mis programas favoritos de la televisión: Karakia. En este programa, gente extranjera que reside en Cataluña habla de su proceso de adaptación mientras cocinan platos típicos de sus países.

Ingredients/ Ingredientes

  • 2 medium potatoes/ 2 patatas medianas
  • 3 carrots/ 3 zanahorias
  • 2 beetroot/ remolachas
  • 2 eggs/ 2 huevos
  • 2 tbsp mustard/ 2 cucharadas de mostaza
  • 1 yogurt/ 1 yogur
  • 3 tbsp cream + 3 tbsp milk/ 3 cucharadas de nata y 3 de leche
  • 2 tbsp vinegar/ 2 cucharadas de vinagre de vino blanco
  • Parsley/ Perejil

crumble1

1. Peel and cut into cubes the beetroot. Boil for 25 minutes and save the cooking water. In another saucepan, boil the rest of the vegetables and the eggs. When cooked, place all the vegetables in a salad boil and let it cool.

1. Pela y corta a dados la remolacha. Hierve durante 25 minutos y reserva el agua de la coción. En una olla diferente, haz lo mismo con las otras verduras y los huevos. Cuando estén cocidas, ponlas en una ensaladera y déjalas enfriar.

2. To prepare the sauce: mix the yogurt, milk and cream with the mustard, vinegar and add some salt. Mix well and add some of the water from the beetroot and mix again.

2. Para preparar la salsa: mezcla el yogur, la leche y la nata con la mostaza, el vinagre y añade un poco de sal. Mezcla bien y añade un poco de agua de la remolacha y mezcla de nuevo.

3. Finally add the sauce to the vegetables, mix well and garnish with chopped parsley.

3. Finalmente añade la salsa a las verduras, mezcla bien y decora con un poco de perejil picado.

Bon appetit!  ¡Que aproveche!

M/

You may also like: Quinoa, Millet, Seitan & Apple pesto.

 

 

 

This entry was posted in Delicious green Monday and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s